tisdag 26 april 2016

Papper och Stygn av Monica Langwe

I min hand håller jag ett exemplar av boken Papper och Stygn av Monica Langwe .

Boken släpps i veckan på http://hemslojdensforlag.se/ och kommer att bli ett måste i mångas bokhyllor. Jag imponeras av hur mycket Monica fått in i de 112 sidorna. Det är helt klart en innovativ bok att längta hem till, där mängder med projekt finns att få ta itu med. Hon har verkligen sett till att använda alla ytor då t o m insidan av omslaget har information kring pappersformat och annan kuriosa. ...... eller varför inte en prylkarta.........


 
 ... eller få veta hur man gör tuffa doppfärgningsmönster....

Den innehåller allt från pappershistorik,  massor av tips, t ex vilka verktyg du behöver med bild på alla så att inga frågetecken behöver uppstå,  till pappersprover att känna på för att få en känsla av olika pappers tjocklek och ytor.

Boken är fylld av inspiration och spännande tips och idéer. Från den ena sidan till den andra finns intressanta boktekniker, olika syetuier, beskrivningar hur du gör ditt eget klister, hur du fodrar upp eget tyg, hur du gör fröpåsar kopplade till Carl von Linné och Botaniska trädgården, stjärnspolar, askar - allt från enklare till mer komplicerade, en ordlista, tips på fiffiga låsanordningar, kassetter, enarkshäftning, tvåarkshäftning, flerarkshäftning, album av olika slag, bokomslag, allt ordnad med steg för steg-bilder hur du ska gå tillväga, som ser enkla ut att förstå sig på. Det finns både enklare tekniker och något svårare projekt för den som provat på bokbinderi tidigare. Boken inbjuder till att botanisera bland det som kan tänkas finnas i ditt hem eller som Monica skriver i en blomsteraffär att omvandla till en bok, eller till att få en färg, eller som kan behöva ett syetui eller som kan behöva förvaras i en dragspelsbok.... ... eller en orientalisk häftning med tips på olika utsidor. ..


När du väl bundit en bok och känt glädjen över att lyckas så finns det inte längre någon anledning att köpa dig en anteckningsbok mer. Vill du sedan gå vidare och lära dig än mer så finns det flera amatörbokbindarföreningar runt om i landet att ta kontakt med. Pröva att googla på din ort och se om det finns där.
Leksands folkhögskola finns en utbildning du kan gå allt från ett till tre år. Där finns även ett utbud av sommarkurser att välja på. Ett antal bokbindare förutom Monica, som jag länkade till i början av inlägget, håller också kurser du kan gå om du blir sugen att gå vidare.
Jag håller en del kurser,  i sommar håller jag en på Kyrkeruds folkhögskolaDjurabok säljer både kurser och material.      
Malmö nya bokbinderi finns längre i söder och Bok och box mer i norr Sätergläntan brukar också erbjuda kurser i bokbinderi. I Stockholm finns bland annat Shemahs bokbinderi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar